De vakantie in Dordrecht is volledig toegeslagen. Melancholisch kijk ik uit over de Groenmarkt. Uitgestorven straten en een regenbui doen mij verlangen naar een warm land.

Normaliter ging ik altijd naar de stacaravan op de Veluwe en zat ik op mijn tuinstoeltje te kijken hoe de overburen als een malle een shuttle van de ene kant naar de andere kant toe sloegen. Nu zat ik tezamen met een restaurateur te klagen dat er vandaag zo weinig te doen is. “Verdorie” dacht ik, “Frankie we gaan wat doen.. Om mijn intrinsieke motivatie wat op te voeren bel ik altijd Lea zodat er wat gebeurd. Vijf minuten later zat ik in een cabriolet onderweg naar Rotterdam.

Met een bescheiden snelheid, waardoor de G-krachten effect kregen op mijn appelwangetjes, kwamen we 4 minuten later aan in Rotterdam. Auto geparkeerd en op naar het terras (waarom scheen hier overigens wel de zon ?). Op een afgeprakt terras wenkte Lea een jongen die, volgens mij, zelf verbaasd was dat hij op dit moment aan het werk was.  Ik heb trek in een glaasje huiswijn begon ik hoopvol. Toen reageerde de jongen. Zijn manier van praten was een kruising tussen een Russische bad guy in een Hollywoodfilm en een yogalerares die net terug is van een spirituele inspiratiereis langs de Ganges: er is geen touw aan vast te knopen. 

Na veel gebarentaal begrepen wij dat er 6 verschillende huiswijnen waren. Ok een witte dan. We kregen allebei een glas en het liet zich het beste omschrijven in 3 woorden: niet te z… Dit gaat veel verder dan smaak. Dit raakt de essentie van wijn maken. Volgens mij draait het in deze wereld niet om accuzuur, het gaat om wijn. Een glas wijn is een beloning, het tastbare bewijs dat je de grauwe middelmaat van het leven bent ontstegen. Wijn drinken is een feestje. Ik snap dat de commercie op de bagagedrager van iedere restaurateur meelift. Maar volgens mij is er genoeg te krijgen wat wel voldoet aan de prijs kwaliteit maatstaf.

De huiswijn is je visitekaartje en vertelt een beetje wie je bent. Het is vaak de eerste kennismaking van een gast met je bedrijf. Hoe ga je dus op zoek? Open staan voor nieuwe dingen is er een van. Graag nodig ik restaurateurs uit om eens een en ander tegen over elkaar te zetten.

Over smaak valt te twisten toch ….