Doe mij maar een lekker wijntje…… een veel gehoorde opmerking bij Wijnoutlet nummer167. We doen niet graag moeilijk over wijn maar zo makkelijk is het ook niet. Over smaak valt niet te twisten dus blijft er voor iedereen wat te zeggen. De eerste vragen die we stellen zijn de volgende: “waar is de wijn voor?” en “wat vindt u lekker?” Het antwoord op vraag 1 is vaak niet zo ingewikkeld, maar vraag 2 is toch altijd heel open voor interpretatie.

Wijn is voor elk moment van de dag, ja ook in de ochtend bij een mooi ontbijt of alleen met aardbeien maar misschien niet elke dag. Je hebt een wijn voor maandag en dinsdag en ook voor vrijdag- en zaterdagavond. Wijn voor bij het eten of voor bij de open haard met een stukje kaas. Of natuurlijk gewoon wijn, thuis komen van een dag hard werken en dan lekker een wijntje en de dag van je afzetten. Dat is voor iedereen wel te verwoorden. Wat vind je lekker is hier dan ook aan gekoppeld. Een zware Barolo in de ochtend wordt al veel minder gewaardeerd en veel mensen waarderen deze topwijn op geen enkel moment van de dag. Dat brengt ons dus bij vraag 2: wat vinden we lekker. Iedereen is wel bekend met de verschillende benamingen voor de kenmerken van wijn: fruitig, kruidig en plantaardig zijn vaak nog wel te plaatsen maar zaken als petroleum en arabische gom wordt al veel moeilijker. Gaan we dan ook zeggen dat iemand uit Spijkenisse beter petroleum kan plaatsen dan iemand uit Heerenveen. Ik denk het wel. Het zijn geuren waar je mee bekend bent, waar je mee opgroeit (goed of slecht even in het midden gelaten) en waar je dus een herkenning hebt. Iemand anders zal hetzelfde ruiken maar het niet hetzelfde benoemen, daar zit dus ook een uitdaging. Hiermee zeggen we nog steeds niet of iets goed is, maar puur op wat we ruiken en proeven. Ik ben zelf altijd heel erg onder de indruk van de grote sommeliers die dat soort zaken weten te bepalen. Ik zelf kan dat absoluut niet, veel oefenen en ruiken helpt wel maar het blijft een connectie die je hersens moeten maken met je smaak en geur. Er zijn zelfs speciale trainingsmiddelen voor (kijk eens naar “Le nez du vin”), leuk voor een regenachtige middag met een mooie fles wijn erbij.

We krijgen ook nog wel eens de opmerking: ik heb een foto genomen van deze wijn, heb je die ook? Ik heb het opgezocht: er worden (volgens slimme mensen) 36 miljard flessen wijn per jaar gemaakt op de wereld. De kans dat je een gedronken wijn tegen komt bij een andere winkel is niet heel erg groot. Los van de hoeveelheid spelen zaken als marketing en exclusiviteit natuurlijk ook nog mee. Wat zo’n foto wel doet is vertellen waar de wijn vandaan komt en van welke druiven hij gemaakt is. Dit is wel een heel belangrijk aanknopingspunt maar een exact dezelfde wijn ga je niet vinden. Daarbij moet wel gezegd worden dat de professionals makkelijker de verschillen gaan benoemen dan u en ik. Maar zaken als druivensoorten, grondsoorten, producent, kennis en klimaat zijn een belangrijk onderdeel van de verschillen en wijn, en dit zijn niet de enigste factoren. Denk ook aan opslag (aluminium, eiken- of accacia hout) en hoelang een wijn “gelagerd” is.

Het is dus allemaal niet zo makkelijk maar dat maakt het ook erg leuk. Veel proeven en ruiken (ook dus de gehele dag door in je eigen omgeving om maar zo veel mogelijk connecties te kunnen maken) en lezen helpt ook. Er zijn een aantal leuke bladen (Winelife) en boeken (zelf ben ik fan van de boeken van Ilja Gort aangezien die kennis en kunde combineren met humor en alledaagse zaken) die kunnen helpen om kennis te vergaren voordat een cursus wordt aangegaan. Je zult toch echt wijnen moeten proeven en waarderen om er over te kunnen praten en vragen. Wij bij Wijnoutlet Nummer 167 hopen door ons concept (een doos wijn met 6 flessen die u zelf kunt kiezen) hierbij een toegevoegde waarde te kunnen zijn. Op deze manier kun je verschillende wijnen uit verschillende gebieden van verschillende wijnen naast elkaar zetten en de verschillen eruit halen en zodoende je eigen smaak verder uitdiepen. We helpen graag maar horen ook graag uw bevindingen over wijn want over wijn ben je nooit uitgesproken.

Genieten blijft het toverwoord.