Online wijnproeverij vanuit Kunstmin groot succes

 

Een wijnproeverij organiseren voor ruim 300 mensen en ook nog eens ‘corona-proof’! Het is Frank Kila van Wijnhuis 167 aan de Groenmarkt in Dordrecht gelukt. Vorige week vrijdag huurde hij Schouwburg Kunstmin af. En door middel van een zoom-verbinding, geregeld door de technische ploeg van Kunstmin, konden honderden wijnliefhebbers thuis meedoen. Onder de deskundige leiding van wijnkenners Ernstjan Overduin en Antoin Peeters werden 9 feestwijnen geproefd: mousserend, wit, rood, port en dessertwijn. De avond werd afgesloten met een wijnquiz, de winnaar ging naar huis met een grote magnumfles prosecco.

 

Het is alweer de zesde keer in deze coronatijd dat Wijnhuis 167 een online wijnproeverij houdt, die Frank ook wel ‘onwine’-proeverij noemt. “Toen half maart de horeca dicht ging, viel een groot deel van mijn omzet weg. Om dat enigszins te compenseren zijn we ons gaan richten op grote online wijnproeverijen”, vertelt Kila. “De eerste keren was het gewoon bij mij in de zaak, het was nog een beetje uitzoeken hoe zoiets werkt. Maar door de technische hulp van Ramson Heinrici van Aniways is het gelukt.” De eerste proeverij was voor de eigen vriendenclub van Kila, daarna werd het groter en groter met nu als eindresultaat de grote zaal van Kunstmin.

 

De proeverijen zijn dus een groot succes, deelnemers komen inmiddels uit heel Nederland. “Een behoorlijke organisatie, want alle wijnen worden overgeschonken in kleine flesjes. Die gaan vervolgens in een doos en op de post. Met meer dan 300 deelnemers is dat een behoorlijke klus. Maar het is het waard, we krijgen ontzettend veel leuke reacties”, vertelt Kila. Samen met Esra Overduin en Matthijs van der Sijde regelt hij de hele logistiek, administratie en communicatie van deze nieuwe activiteit van de wijnwinkel. Inmiddels een professioneel en op elkaar ingespeeld team. 

 

Elke proeverij is er een ander thema. Wijnkenner Ernstjan Overduin, die via het wijnhuis ook wijncursussen geeft, legt uit. “Samen met Frank en Antoin gaan we elke keer op zoek naar iets nieuws. Een bepaald wijnland, een druif, een wedstrijd tussen de oude wereld en de nieuwe wereld en nu dus feestwijnen.” De volgende proeverij staat ook al in de planning. Waarschijnlijk wordt er vrijdag 5 februari een online Valentijnsproeverij georganiseerd, maar daarover later meer.