Sinds een maand of drie ben ik lid geworden van een ondernemersclub genaamd BNI. Iedere vrijdagochtend hijs ik mijn lichaam rond een uur of half 6 uit de lappen om met een “vrolijk” humeur in de Euromast van een ontbijt te genieten. Nu is ontbijt al een must voor mij in de ochtend maar ik moet toch toegeven dat het een inspirerend gezelschap ondernemers is. Van alles zit erbij; internetmarketingstrategen (3 keer de woordwaarde), vloerenleggers, reclamejongens, advocaten, horecaconsulenten, financiële mensen, vastgoedmannen, architecten, accountants, notarissen, personeelkoningen en als dissonant een eenvoudig wijnboertje met een winkeltje op de hoek.

Nu ben ik bijzonder gecharmeerd van een vrouw in dit gezelschap. Monica Ophuijsen, eigenaresse van een bedrijf in printers en altijd onberispelijk gekleed in de meest prachtige jurken. Dat valt mij zelfs op in de ochtend. Allemaal leuk zul je denken, maar dit was toch een wijnblogje Frank. Dus vooruit met de geit. Gelijk heb je, maar waarom vind ik Monica zo leuk? Haar favoriete wijn is Menetou Salon en laat dit nou ook één van mijn favorietjes zijn. Hierover kan zij heerlijk verhalen. Wat wil nu het geval, Monica heeft een buitenhuis in de Loire. Zo zie je maar dat je beter printers kan verkopen dan wijn maar dit terzijde. Kastelen, rilettes, tarte tatin, complete landschappen passeren als eerste de revue. Maar dan begint ze over de Loire in het algemeen en de Menetou in het bijzonder.

Vindt u een witte wijn van de Sauvignon blanc lekker? En geniet u graag van een Sancerre of Pouilly-Fumé? Neem dan eens een uitstapje naar de ‘buurman’, Menetou-Salon. Liefhebbers van frisse, droge, witte wijnen kennen Sancerre en Pouilly-Fumé wel als goede kwaliteitswijnen van de Sauvignon blanc. Deze wijnen zijn wereldwijd erg bekend en geliefd. Witte Sancerre heeft Sauvignon blanc in feite zijn bekendheid gegeven. Deze ‘crispy’ witte wijnen werd in de jaren ‘70 enorm populair in Parijs, waarna het aantal internationale fans snel groeide. Zo snel zelfs dat het succes van Sancerre in 50 jaar tot een verviervoudiging van de aanplant van sauvignon blanc wijnstokken heeft geleid. Met als nadeel dat het succes ook tot hogere prijzen heeft geleid, terwijl er ook minder goede wijnen bijgekomen zijn (van meeprofiterende wijnmakers). Sancerre is nog steeds erg mooi, maar de naam van de producent doet er dan zeker wel toe.
Sancerre en Pouilly-Fumé liggen in het midden van Frankrijk aan de rivier de Loire en markeren zo’n beetje het begin van de wijnstreek van de Loire (hoewel je dan al ongeveer halverwege deze grootste rivier van Frankrijk bent overigens). Sancerre ligt aan de ene kant van rivier en Pouilly-Fumé precies er tegenover. En precies tegen Sancerre aan, net iets verder verwijderd van de rivier ligt Menetou-Salon. En daar wordt op dezelfde wijze, met hetzelfde druivenras, op vrijwel dezelfde bodemsoort en met vrijwel dezelfde klimatologische omstandigheden heerlijke witte wijnen gemaakt. En hoewel hun ster rijzende is, leven ze nog in redelijke anonimiteit. En dat is dan weer gunstig voor de liefhebber van goede sauvignon blanc! Want voor vergelijkbare kwaliteit als Sancerre en Pouilly-Fumé betaalt u vaak een stuk minder.

Nu begrijpt u dat ik ook wat wist je datjes inzake de Loire erin wilde gooien. Ik kon toch niet achterwege blijven. De Loire loopt van midden-Frankrijk tot aan de Atlantische Oceaan. De rivier ontspringt ten zuiden van de stad Saint-Etienne in het Massif Central: een gebergte in het zuidoosten van Frankrijk. Door zijn uitgestrektheid kent het gebied grote onderlinge verschillen in klimaat en bodemsamenstelling. Zo is de matigende invloed van de zee aan de kust vrij groot, maar landinwaarts aanzienlijk minder. De bodem bestaat in sommige districten uit oude kalkformaties en elders uit graniet en leisteen. Het gebied bestaat uit vier regio’s:

  • Orléanais (hier komen de Menetou’s, Sancerre en Pouilly Fume’s vandaan)
  • Touraine (veelal Chenin Blanc met klinkende namen als Vouvray en Montlouis)
  • Anjou-Saumur (veel rose van Cabernet Franc en bekend van Saumur, een Champenoise)
  • Pays Nantais (van de Muscader sur Lie).

De uitgestrektheid van het gebied leidt niet alleen tussen verschillen in klimaat en bodem, maar ook tot verschillen in gebruikte druiven en wijnsoorten. Hierdoor zijn het eigenlijk vier aparte wijngebieden. De rivier de Loire is het enige dat ze bindt. Het blijft een veelzijdig wijngebied. Er is geen ander gebied met zoveel witte kwaliteitswijnen met een beschermde herkomst. Het is ook na Champagne de grootste leverancier van Crémants en de tweede producent van roséwijnen na de Provence. De wijnen van de Loire zijn meestal mono-cépages. De Chenin blanc is de meest aangeplante witte druif van het Loiregebied. Hij is de basis van droge, zoete, halfzoete en mousserende wijnen. De beste wijnen van de Chenin blanc kunnen heel goed rijpen, soms wel meer dan twintig jaar. De wijnen behouden hun zuur en ontwikkelen een mooi aroma. De wijnen van Menetou-Salon zijn qua stijl en kwaliteit te vergelijken met de wijnen van Sancerre. Soms zijn ze net iets lichter en een tikje frisser. Trendy en ‘crisp’ (tja, moeten we het maar vertalen als ‘knapperig’ of ‘knisperend’?) zijn twee steekwoorden die de wijnen goed typeren. Het zijn droge en frisse witte wijnen die altijd uitsluitend van sauvignon blanc zijn gemaakt. Met de lekkere typerende fruitigheid en zuren van citrus en groene appel, vaak gecombineerd met een zekere bloemigheid en groene tonen (vers gemaaid gras, buxus).

En zowaar ik had Monica wat stiller, weliswaar voor een paar minuutjes maar toch. En bijkomend voordeel van dit ontbijt is dat de dag wel weer erg lang is.

Tot in de winkel.