Sinds kort is er een nieuw Mediterranees restaurant tegenover onze winkel geopend. Jonge enthousiaste mannen, die na een fikse verbouwing, een mooi restaurant hebben gerealiseerd. Toch krijg ik een beetje de indruk dat de Grieken in de Dordtse horeca aan het opstomen zijn. Eerst hadden we de klassieke Griek met de souflaki en de gyros. Tegenwoordig zijn het restaurants met een moderne keuken waar lekker gekookt wordt.

De modernisering, ten minste in onze straat, is min of meer geïnitieerd door Taki en Nicky met hun wijnbar Brut. Met de komst van Ammos en hun uitbaters Christos en Sakis ga je je vanzelf verdiepen in de Griekse geneugten des levens. En uiteraard komt dan de wijn weer om de hoek.

De belangrijkste Zuid-Europese wijnlanden danken hun wijncultuur grotendeels aan de oude Grieken. Zij verspreidden de wijnbouw al voor onze jaartelling over Zuid-Europa. Het is zo goed als zeker, dat de Grieken die zich in Marseille en Zuid-Italië vestigden, hun kennis van de wijnbouw daar hebben geïntroduceerd. Welke invloed dit later direct of indirect op de Franse respectievelijk de Italiaanse wijnbouw heeft gehad, is niet of moeilijk te achterhalen.

Griekenland heeft bijna 115.000 hectare aan wijngaarden. Het land is daarmee wat wijngaarden betreft net iets groter dan Duitsland. Inmiddels wordt er in Griekenland al duizenden jaren wijn geproduceerd. In vergelijking met landen als Frankrijk, Italië en Spanje is Griekenland wereldwijd nog altijd een minder populair wijnland. Waarschijnlijk heeft de Griekse wijnbouw te lang stilgestaan.
Maar met inheemse rassen, moderne technieken en een gunstig klimaat heeft Griekenland tegenwoordig meer te bieden dan alleen de klassieke Retsina.

Een van de voorlopers van deze revolutie is wijnmaker Ktima Gerovassiliou.
Sinds 1981 actief bezig met de wijngaard, verschillende druivensoorten en het maken van wijnen. Op de hellingen van Epanomi, 25 kilometer ten zuidwesten van Thessaloniki, ligt de minutieuze goed verzorgde wijngaard van het moderne wijnhuis. Hier worden dagelijks de gerenommeerde Gerovassiliou wijnen geproduceerd. De afgelopen jaren wint dit huis prijs op prijs en komt niet onder de 90 punten Parker.

Overtuig u er zelf van. Ktima Gerovassiliou is de beste wijnmaker van Griekenland. Mondiaal staat hij bij de beste 10 wijnmakers ter wereld ! 
Zijn Chardonnay doet denken aan een mooie, krachtige Meursault uit de Bourgogne.

Een ander huis wat innoverend bezig is is Alpha Estate. Gelegen in het noordwesten van Griekenland, de Amyndon. Sinds 1997 is dit wijnhuis opgericht door de oenoloog Makis Mavridis die keer op keer pareltjes op de markt brengt.
De Malagouzia en de Sauvignon van Alpha Estate zijn fantastische wijnen.

Eerlijkheidshalve moet ik bekennen dat mijn kennis inzake de Griekse wijnbouw wat aan de beperkte kant was. Mijn buren hadden, tezamen met de Winespectator en de jury van Decanter Awards in ieder geval de Griekse wijnbouw op de korrel.