Goede voornemens, volgens mij heb ik daar nooit echt aan gedaan. Tenminste, ik kan het me niet meer herinneren. Nu is januari bij uitstek de maand om ergens een draai aan te geven.

Stoppen met roken is inmiddels gelukt (al een jaartje of 47). De meer dan 100 kg proefervaring downsizen en natuurlijk meer bewegen (dan alleen de honden uitlaten en opstaan om de glazen in de glazen spoelmachine te zetten) zijn een minder succesnummer.

Meestal ga ik na de kerst of in het nieuwe jaar naar mijn vader in Zweden. Inmiddels zit ik er weer, alleen heb een vriend mee genomen. De confrontatie met de goede voornemens kwam volledig door. Op zondag was de vlucht geannuleerd dus we gingen een vlucht later met een andere luchtvaartmaatschappij. De gereserveerde stoelen ten spijt gewoon lekker de laatste rij, rijtje 24, geen beenruimte en klem in de stoel. Met andere woorden… afvallen geblazen.

Mijn vader woont in de middle of no where in Zweden dus vanaf Stockholm nemen we nog een binnenlandse vlucht naar Hagfors om aldaar, een kleine 16 uur verder, door vaders welkom geheten te worden. Door een wit landschap reden we naar zijn nieuwe huis. Hij is net verhuisd en hier kwam ik tot de ontdekking dat mijn toiletartikelen de verhuizing niet overleefd hadden. Geen gel te vinden. Dus de eerste excursie voor de volgende dag was al een feit: een supermarkt vinden.

Met een hoofd als een ontplofte champignon reden we de volgende ochtend naar de lokale ICA. En daar zag een, althans vind ik, een fascinerend fenomeen. Een systembolaget…Ach ja de Staatsslijterij. In Zweden heeft de staat sinds 1955 het monopolie op de verkoop van bier met een alcoholpercentage groter dan 3,5%, wijn en sterke drank. De verkoop vindt plaats in de winkels van Systembolaget (in de volksmond Systemet) die in vrijwel iedere plaats van betekenis te vinden zijn. Hoewel steeds meer winkels van Systembolaget overgaan op zelfbediening ging het hier lekker ouderwets aan toe. Een nummertje uit een automaat en rustig wachten tot je aan de beurt bent. Als een soort Kijkshop kun je je vergapen aan de vele flessen drank in keurige, afgesloten vitrines. En dan wordt je bevangen door de keuzestress. Want de prijzen vallen mij honderd procent mee. Tenminste voor de wijn dan. Ondanks de 24 soorten Amerone viel mijn keuze op een Zinfandel van Francis Ford Coppola. Eénmaal aan de beurt gaf ik met handen en voeten aan een zekere Anders Magnusson mijn keuze door.

Anders verdween naar het magazijn en kwam even later trots aanzetten met een fles Zinfandel Diamond Collection. Nu wilde ik eigenlijk de Zinfandel Dry Creek Valley Director’s Cut hebben maar om dat nu in het Zweeds te corrigeren is nu niet direct mijn sterkste kant. Net toen ik met een bundeltje Zweedse kronen wilde zwaaien begon Anders een wist-je-dat-je dat ik beter meer kon kopen want de oogst van dit jaar is door het noodweer in Californië mislukt. Ten minste dat vertaalde mijn vader.

Tegelijkertijd toch even internet geopend en inderdaad El Niño is weer aan de gang. Door aanhoudende regen staan veel straten onder water en is er een groot gevaar op modderstromen. Het noodweer is het hevigst in de stad Los Angeles en de winterstormen houden al sinds dinsdag aan en zwakken de komende dagen af.

Anders was los:

Francis Ford Coppola Winery är en amerikansk vingård i Kalifornien Sonoma Valley nära Geyserville; begon hij. Den är uppkallad efter sin grundare och ägare, regissören Francis Ford Coppola. Vingård var tidigare Chateau Souverain. oppola köpte den 2006 och byggde det under de följande åren. Vingården och restaurangen öppnade sina dörrar hösten 2010. Francis Ford Coppola Winery är tänkt som en familjevänlig resort och skiljer sig från andra vingårdar i Sonoma och Napa. [1] Det finns en stor utomhuspool, boccebanen, en terrass bar, olika vinbarer, en italiensk-amerikansk restaurang Rustik varm, och ett galleri med Coppolas Oscar Figurer, film memorabilia och Tucker Sedan 1948. Platsen är också en kopia av paviljong stod vid kanten av Lake Tahoe, på gården av familjen Corleone i filmen Gudfadern del II. Moderbolag i Francis Ford Coppola Winery var den 16 november 2011 av International Wine & Spirit Competition som heter USA vinproducenten of the Year.

Vragend keken wij naar mijn vader. Ondanks Wallander is Zweeds zonder ondertiteling best lastig.

De Francis Ford Coppola Winery is een Amerikaans wijngoed in de Californische Sonoma-vallei in de buurt van Geyserville; vertaalde hij rustig. Het is genoemd naar de oprichter en eigenaar, de filmregisseur Francis Ford Coppola.

Het wijnhuis heette vroeger Chateau Souverain. Coppola kocht het in 2006 en bouwde het in de daaropvolgende jaren om. Het wijnhuis en restaurant openden hun deuren in het najaar van 2010. De Francis Ford Coppola Winery is opgevat als een gezinsvriendelijk resort en verschilt in die zin van andere wijnhuizen in Sonoma en Napa. Er is een groot openluchtzwembad, boccebanen, een bar op het terras, verschillende wijnbars, een Italiaans-Amerikaans restaurant dat Rustic heet, en een galerij met Coppola’s Oscarbeeldjes, filmmemorabilia en een Tucker Sedan uit 1948. Op het terrein staat ook een replica van het paviljoen dat aan de rand van Lake Tahoe stond, op het landgoed van de Corleone-familie, in de film The Godfather Part II.

Het moederbedrijf van de Francis Ford Coppola Winery werd op 16 november 2011 door de International Wine & Spirit Competition uitgeroepen tot USA Wine Producer of the Year.

Grappig vulde Paul luchtig aan:

De wijnflessen worden gekenmerkt door uitzonderlijke en opvallende etiketten. De Reserve-wijnen, bijvoorbeeld, dragen een etiket ontworpen door production designer Dean Tavoularis. De wijnen uit het Director’s Cut-gamma hebben een etiket in de vorm van een zoötroopstrip.

Ik kon natuurlijk niet achterblijven;

De Diamond Collection..Zinfandel & Petite Syrah. Een soepele inzet, heerlijk confiture en wat peper, romig en intens, veel diepgang en kracht, rijp en smakelijk, een lichte kruidigheid, wat soepele tannines na. Mooie zwoele geur met veel peperigheid, frambozen, kersenfruit, vanille, mooi getypeerd voor deze druif, heel intens

Tja, daar stonden we dan. Weliswaar met een verkeerde fles maar toch. Schaapachtig naar elkaar te kijken terwijl ik mijn goede voornemens per direct weer vergeten was. Verdorie een Coppolaatje Zinfandel, altijd lekker.

Nu zijn de Coppola’s al niet van de goedkope en als de oogst mislukt wordt het helemaal sky high. Daarom maar wat meer ingekocht zodat wij hem goedkoper aan u kunnen aanbieden.

Mijn voornemen van een alcoholvrije maand is al teloor gegaan. Met mij nemen honderduizenden Nederlanders het zich voor, maar ‘dry January’ is lastig vol te houden. Januari is donker en koud waarbij een goed glas wijn bij de maaltijd voor de nodige lichtpuntjes kan zorgen.

Gelukkig heb ik de mogelijkheid om te polderen: drink minder en kies voor kwaliteit. Kortom een Francis Ford Coppola. Stel ten eerste je maandelijkse uitgaven aan wijn vast. Dit budget kan je gebruiken om minder vaak, maar wel betere wijn te kopen.

Het resultaat: je vermindert je alcohol- en calorie-inname en je kan vooruitkijken naar het einde van de week. Dan wacht de beloning in de vorm van een fles wijn die wat duurder is. Dit maakt het verschil tussen je dagelijkse slobberwijn of een top cuvée van hetzelfde wijnhuis. Ook kan je veel meer wijnen uitproberen die je normaalgesproken niet zou kopen en zo leer je meer over wat je lekker vindt. Overigens, bewuste wijndrinkers zijn bovendien bewuste koks. Ze koken gezonder en genieten meer van de combinatie met een bijzondere wijn!

Goede voornemens, hou maar op. Ik ga in ieder geval op maandagavonden zwemmen.