Twee weken geleden was de vakantie in Dordrecht volledig toegeslagen. Melancholisch keek ik uit over de Groenmarkt. Uitgestorven straten en een regenbui deden mij verlangen naar een warm land. Standaard ging ik altijd naar de stacaravan op de Veluwe en zat ik, met mijn opblaaskrokodil onder mijn arm, op het Hartmannetje naar badminton te kijken.
Afgelopen weken stond ik tezamen met de lokale ondernemers gezellig te klagen over het weer. “Dit kan zo niet langer” zei Patrick en begon over de global warming, Roswell en Mistralwinden. Zoals gewoonlijk dwaalden mijn gedachten alweer af en zag ik mijzelf in een David Hasselhof zwembroekje over het strand rennen. Plotseling begon mijn over buurman over zijn vakantie in Macedonië.
Macedonië, ooit eens geweest bedacht ik me. De meest zuidelijke voormalige Joegoslavische deelstaat Macedonië is een enorm oud wijnland. Uit opgravingen is gebleken dat er al een paar duizend jaar voordat onze jaartelling begon op grote schaal druiven verbouwd werden om uiteindelijk wijn van te maken. Macedonië kent een zeer rijke wijnhistorie die tot op heden lang verborgen is gebleven voor vele West Europeanen.
De wijnen uit Macedonië worden ook wel de ‘vergeten wijnen’ genoemd. Dat komt doordat er na het einde van de Tweede Wereldoorlog geen wijn meer werd geëxporteerd. De socialistische machthebbers nationaliseerden de wijnbouw. Bij de eeuwenoude familiebedrijven werden alle wijnvaten en apparatuur om wijn te maken weggehaald. Vervolgens werden er grote wijnbedrijven opgericht die het werk overnamen. Toch bleven er zo’n 30.000 familiebedrijven bestaan die hun druiven leverden aan deze grote wijnbedrijven. Macedonië was en is een vruchtbaar land en zij zorgt voor het fruit voor de 40 miljoen inwoners van Joegoslavië.

Op 17 september 1991 werd Macedonië onafhankelijk en de jaren daarna werden de wijnbedrijven weer geprivatiseerd. Met behulp van grote Westerse investeerders zijn er een aantal kleine en grotere wijnbedrijven ontstaan. Nu worden de beste wijnen in traditie van de eeuwen oude Macedonische wijncultuur met moderne technieken de beste wijnen geproduceerd.

Macedonië heeft een gematigd landklimaat met mediterrane invloeden. Over het algemeen telt Macedonië warme zomerdagen, maar gelukkig voor de finesse van de wijnen ook koele nachten. De rivier de Wardar zorgt ervoor dat de temperatuur in de nacht afkoelt, waardoor er ideale omstandigheden voor de wijnbouw ontstaan. Daarnaast kent Macedonië een lange herfst. Hierdoor rijpen de druiven mooi. De wijngaarden van Skovin worden meer dan 170 dagen van het jaar blootgesteld aan de zon met gemiddelde temperaturen variërend van 12 tot 14 graden.
Toch eens gaan bellen en uiteindelijk kwam ik terecht bij het wijnhuis Skovin. Een vriendelijke jongedame, tenminste zo klonk ze, wist mij in gebroken Engels te vertellen dat het wijnhuis afkomstig uit de hoofdstad Skopje, vandaar de naam SKOVIN (Skopje vino). Ze brabbelde verder…
Macedonië is van oudsher een echt wijnland. Wijn is dan ook onlosmakelijk verbonden met de Macedonische cultuur. Macedonië kent unieke inheemse druivensoorten zoals de Vranec en de Temjanika. Onze wijnen hebben al diverse internationale prijzen gewonnen waaronder bijvoorbeeld de “Muscats du Monde”.
Stiekem werd ik stiller aan de telefoon, mijn grappig bedoelde hamvraag: “Wordt er wat lekkers gemaakt daar in Skopje ?” liet ik maar achterwege en ik begon driftig met bestellen. En ja hoor, we hebben weer een wijnland aan ons assortiment toegevoegd. Wat hebben we dan staan zult u zich afvragen.

Op advies van Onatop:
 
Uiteraard eerst de Temjanika
Een verrassend aromatische, verfijnde en levendige witte droge wijn gemaakt van de muscat-achtige inheemse druivensoort Temjanika. De wijn heeft een groenachtige kleur. De puurheid van fruit wordt gecombineerd met complexe aroma’s van abrikoos, basilicum en vlierbloesem. De smaak is mooi evenwichtig met fijne zuren en krachtige minerale tonen. Een frisse, fruitige, harmonieuze wijn met een ronde sappige afdronk.
Skovin Temjanika 2012 heeft een gouden medaille gewonnen op ‘Muscat du Monde’ in Frankrijk. En een Triviant weetje; Temjanika is een inheemse druif. De naam van de druif betekent ‘wierook’ verwijzend naar de aromatische kracht van de druif zowel op de wijnstok als in de wijn. Voorbestemd om een guilty pleasure te worden.

Vranec
De inheemse druivensoorten met ieder hun eigen karakter en smaak, maken van Macedonië een uniek wijnland. Een voorbeeld hiervan is de Vranec druif of zoals de inwoners van Voormalig Joegoslavië het noemen: ‘Blauw bloed”. De Vranec is een geweldige druif die zorgt voor een rijke, stevige wijn met heel veel verschillende smaakelementen. Een sublieme wijn, die door zijn zachte tannines en zwoele afdronk door veel gasten gewaardeerd wordt.

Kale
Patrick zijn favorietje. Een intense hoogwaardige droge rode wijn gemaakt van de druiven combinatie Cabernet Sauvignon, Merlot en Vranec. Een klassieke Bordeauxcombinatie zou ik zo zeggen (alhoewel ik weinig Vranec in de Bordeaux tegenkom, maar dit terzijde). Granaat kleur, vol aroma en aangename bloemige geur met hints van bosbessen, frambozen en zwarte bessen.
En, wist de dame mij te vertellen, uitermate geschikt voor restovanému varkensvlees. Als u weet wat het is kunt u mij altijd bellen.

Ook kon ik het weer niet laten een boterzachte Chardonnay en fruitige Sauvignon met een lange rijping op eikenhouten vaten te bestellen. Een combi Cabernet Sauvignon – Syrah. Gemaakt in de wijngaarden in de beste locaties in de buurt van Skopje. Ook deze wijn is gerijpt in eiken vaten. Het heeft een donkere robijnrode kleur, intense geur van rijp rood en zwart fruit, rijke bosbessen en zwarte bessen en eiken zoetheid. In de mond is de wijn prachtig weelderig met een hint van rook.
Je begrijpt dat mevrouw Skovin mij niet geheel onbetuigd liet maar het resulteerde weer in een mooie uitbreiding van ons assortiment. Macedonische wijnen hebben mijn hart in ieder geval veroverd.

Tot de volgende keer,
Frank