23 April 2020, half 5 in de ochtend. Ik kon niet meer slapen dus zit nu in mijn winkel achter mijn laptop en een kop koffie. Terwijl Dirk mij aan het adoreren is met kopjes en gespin kijkt Kalf mij mee warrig aan met een lege blik. Gok dat hij basisangst had dat hij, alweer, uit gelaten ging worden. Toen ik plaats nam werd hij bevangen door een enorme vermoeidheid en vleide hij, intens tevreden, zijn kop weer op de vloer en ging hij verder waar hij eigenlijk het beste in is….slapen.

 

Het moet toch heerlijk zijn dat je grootste stress het feit is dat je om half 5 naar buiten moet. Die tijd is, in ieder geval voor velen van ons, voorbij. Het is crises. En na de persconferentie van Rutte wist iedereen eigenlijk wel wat het beste zou zijn voor het land.

Eind mei wordt het nu. Nijpend wordt het voor de horeca. Ondertussen zijn ze wel uitgeschilderd en is alles opgeruimd.

 

1 ½ meter, spatschermen om je biertje, 4 gasten in je winkeltje, je restaurant evacueren als er een gast naar het toilet moet of wat wil bestellen. En ondertussen geen omzet. Ja wat afhaal en vouchers.

 

Iedere dag spreek ik ondernemers die, waaronder ook ondergetekende, niet meer kunnen betalen. Het niet meer zien zitten, willen stoppen, hun levenswerk om zien vallen. Ik probeer iedereen, als de eeuwige optimist, weer op te monteren. We moeten er toch door heen, de betaling komt wel.

 

Maar ja het wordt natuurlijk een cirkeltje. Ik heb ook kosten en gelukkig heb ik nog wat omzet uit mijn winkel maar ja ondertussen heb ik een omzet verlies van 90%. En als ik dan ook wat nerveus begin te worden krijg ik weer een hart onder de riem.

 

Hulp uit onverwachte hoeken. Adviezen, steun en begrip.

Nieuwe klanten, shop local, doorgestuurd door collega winkeliers. Remco van Jac Hensen die een filmpje komt maken van me om een en ander te ondersteunen. Nelleke van Kind zo Blij die Kalf komt ophalen voor een fotoshoot. Fiona van Coffeelicious die vrolijk zwaaiend langs fietst. Don van het Stad café die vrolijk scheldend vraagt wanneer ik nu eindelijk het wijntap systeem kom ophalen. Lea die Kalf probeert te koppelen aan Berber.

 

Iedereen is bezig met morgen. Het leven is van de vijfde versnelling terug geschoten naar de twee. Maar ik zou het niet erg vinden om hem naar zijn 4 terug te schakelen.

Succes en bovenal gezondheid in deze moeilijke periode.