“Ha Frankie” hoorde ik en kijk enigszins verstoord op van mijn favoriete bezigheid; de administratie. Eigenlijk bestaat mijn administreren uit alles van een stapel in meerdere stapeltjes op de tafel te leggen en mezelf wijsmaken dat dit een stuk sneller administreert.

Maar daar hadden we het niet over. Maaike kwam stralend de winkel binnen lopen. De Bram gaat over kunst begon ze en of ik hier een leuk stukje over kan schrijven. Nu is Maaike al kunst op zich. En zoals Dennis het al zei.. Kunst, dat kijkt toch lekkerder in het echt. En dan ga je toch nadenken.

Ik vind eigenlijk veel dingen kunst. Een sluitende administratie, hoe je een opvoeding met een drukke baan kan combineren, hoe je elkaars tekortkomingen accepteert, een lichtval door een glas in loodraam, een perfect bereid gerecht en misschien nog wel kunstiger de presentatie ervan. En uiteraard een mooi glas wijn. 

Als eerste moet ik gelijk denken aan Château Mouton Rothshild. Een premier Grand Cru uit Pauillac van familie De Rothschild. Vanaf 1945 nam baron Philippe de Rothschild de leiding over van zijn vader. Al snel na zijn aantreden verbaasde baron Philippe de Rothschild de wijnwereld door een kunstenaar, Jean Carlu, te vragen een art deco ontwerp (met daarin verwerkt de pijlen uit het wapen van De Rothschild) te maken voor een etiket voor de oogst van 1924, Zijn volgende opmerkelijke stap was te besluiten zijn eerste cru uitsluitend te bottelen op het château. Bovendien bracht hij als eerste een tweede wijn op de markt, Château Mouton Cadet. 

Sinds de Tweede Wereldoorlog wordt ieder jaar een nieuw etiket ontworpen. Voor het ontwerp worden kunstenaars en bekende personen gevraagd, zoals Jean Cocteau in 1947, Salvador Dalí in 1958, Joan Miró in 1969, Marc Chagall in 1970, Pablo Picasso in 1973, Andy Warhol in 1975, Pierre Soulages in 1976, Keith Haring in 1988, Karel Appel in 1994, Niki de Saint Phalle in 1997 en Prins Charles in 2004. Zij ontvangen voor het ontwerp 24 kisten van de jaargang waarop hun ontwerp wordt getoond. Iedere fles wijn is, buiten de inhoud, een kunstwerkje op zich.

Maar om even terug te keren in mijn comfortzone. Er worden toch pareltjes gemaakt in de wijnwereld. Kleine kunstwerkjes op zich. De Naranja van Ramon Ramos, de Sussimieniello van Masco del Tacco, de Tourainne Sauvignon van Vincent Roussely of de Zinfandel van Angry Bunch. Ik kan door blijven gaan. Maar wellicht is het toch beter om Maaike maar een glas in te schenken en met haar te gaan oreren over de mooie dingen in het leven. Mooi he ?….Alles.

Graag tot ziens in onze winkel aan de Groenmarkt 167 in Dordt.