Momenteel zit ik weer bij mijn vader in Zweden dwangmatig af te wachten dat hij mij een compliment geeft over het feit dat ik zo afgevallen ben. De man wordt oud wat inmiddels leidt tot vergeetachtigheid. Onderweg naar de Lidl kijk ik liefkozend naar hem als hij, terwijl er in de verte of wegen geen kip te zien is, weer de grap maakt over de drukte van het Zweedse wegennet.

Een van de hoogtepunten van de dag is het bezoek aan de lokale Lidl. Grappen als Lee Dell zijn hier in Hagfors niet besteed. Even een wist je datje om het educatieve erin te houden.

Hagfors is de hoofdstad van de gemeente Hagfors in het landschap Värmland en de provincie Värmlands län in Zweden. De stad heeft 5146 inwoners (2010) en een oppervlakte van 611 hectare. De stad ligt aan de rivier de Uvån en het meer Värmullen, op een hoogte van ongeveer 160 meter boven de zeespiegel. De stad stamt uit 1873 toen er op de plaats waar de stad tegenwoordig ligt twee hoogovens werden gebouwd van de Zweedse staalgigant Uddeholms AB. Dit bedrijf is momenteel nog steeds de grootste private werkgever van de stad. Van 1930 tot 1950 hoorde Hagfors bij de tegenwoordig niet meer bestaande gemeente Norra Råda. Hagfors kreeg pas op 1 januari 1950 stadsrechten, hiermee was het een van de laatste plaatsen in Zweden die stadsrechten kreeg. In 1974ontstond de gemeente Hagfors, hierin liggen behalve de stad Hagfors ook nog andere plaatsen, de stad Hagfors is hoofdplaats van deze gemeente.

En dat je je niet vergist, sinds 1904 heeft Hagfors een kerk, Hagfors kyrka. Maar nu komt het..in Dordrecht zwemen wij met Kalf hier is de lokale held de alom bekende Monica Zetterlund, “Ah”, zult u denken, de zangeres en actrice.

Maar goed, na een helse reis, gemiddeld zo’n 14 uur waarbij je alle vervoermiddelen voorradig benut, kom je aan in Casa Kila waarbij de absolute rust je overvalt. En dan begint het nadenken.

Dus ik dacht waarom niet even een verhaal over de huidige organisatie voor zover je dat kan noemen over een wijnwinkeltje op de hoek.

Operationeel werk ik tegenwoordig werk ik samen met Dennis en Floris, alias Kropske. Dit illustere duo lijkt zo uit een stripverhaal gestapt maar niets is minder waar.

Dennis ken ik al weer wat jaartjes en is de organisator van het NK gehaktballen eten in de Ballentent in Rotterdam. Hoewel een Dordtenaar is hij lekker Rotterdams, hart op de tong.

Hij helpt mij om, naast de organisatorische kant van de winkel, met de marketing-activiteiten en is hij de burgermeester van de virtuele wereld van Nummer 167. Iets waar ik weinig tot niets van begrijp.

Floris is een ander verhaal. Getooid met een krop andijvie op zijn hoofd is het een begrip geworden in de Dordtse horeca. En dan gericht op een bepaalde doelgroep.  Floris is een fervent zwemmer waardoor ook het mopje ontstaan is *)

Deze 2 heren bepalen voor een groot gedeelte het gezicht van de zaak en met name de inkoopkant. Menig wijnproeverij loopt hierdoor

Maar om in de winkel te blijven mag ik Esra en Ernst Jan natuurlijk niet vergeten. Esra is mijn rechterhand en staat altijd klaar voor me als ik in nood kom en Dennis weer eens in het buitenland is en Floris een afspraak vergeten is. Het zou een zoon van me kunnen zijn, maar daar vindt hij zichzelf overigens te mooi voor. Maar dit terzijde. En als Esra naar een kinderverjaardag moet dan komt geruisloos Ernst Jan in beeld.

Via Esra heb ik kennis leren maken met Jole. Haar zus en dit is merkbaar aan de getrainde stembanden van de dames. Jole zorgt ervoor dat de winkel niet per direct afzakt naar een bedenkelijk niveau waar de muizen in ketelpak lopen.

En uiteraard is er Lennard. Onze logistieke professor. Hij brengt wekelijks bestellingen rond maar denkt hier vaak zo lang over na dat ik er zelfs over ga twijfelen.

Maar ja, zo krijgt de logistieke wereld ook weer een upgrade in de intellectuele hoek.

En alsof het niet genoeg heb ik een groot aantal mensen om me heen waar ik me gelukkig om kan prijzen en eigenlijk wil ik ze langs deze weg bedanken voor hun huidige en, hoop ik tenminste, toekomstige hulp.

Serge, Hans, Albert, Paul, Ton, Dennis, Lou, Daan, Jos, Marco, Rene (maal 5 inmiddels), Ellen en Arie Kees, Ad, Don, Lea, Juul, Rob, Sjef, Marie Jose, Erik, waar zou ik zijn zonder jullie ?

Dank je