Afgelopen week mochten wij, als Nº 167, acte de préséance geven met de verkoop van een drietal wijnen op het Broodroosterfeest in de Cruise Terminal te Rotterdam. Met dank aan 2 goede vriendjes van me met wie ik al een aantal goede wijnavonden heb mogen beleven.

Nummer wie ? zul je je waarschijnlijk afvragen. Na een tijd in de horeca actief geweest te zijn hebben wij sinds een half jaartje een wijnwinkel aan de Groenmarkt 167 in Dordrecht (www.nummer167.nl). Gewerkt wordt met een brede range van wijn specialiteiten tot palletprijzen met in ons achterhoofd de wetenschap dat er maar 5 soorten wijn zijn. Wit, rood, rosé, lekker en niet lekker. Voor de goede orde, de niet lekkere kopen we dan maar niet in.   

De opbouw deed me gelijk weer terug in de tijd gaan. In mijn periode als jonge god , een levensfase die inmiddels ver achter me ligt, waagde ik me ook aan het organiseren van publieksevenementen. Het startte met Voor een tientje ben je mijn vriendje. Georganiseerd in een padvinderskeet met bijbehorende DJ, die overigens verdacht veel op Benny Hill leek, kon je je voor 10 guldens  met gepaste snelheid vol laten lopen met bier, wijn of Apfelkorn. In het kader van moving up in the world eindigde ik met het mede-organiseren van Glowball. Het grootste discofeest van Europa met de Arena als dansvloer.

Dus met een lichte spanning in de gelederen constateerden wij in het winkeltje dat we voor 3 soorten wijn moesten gaan..

Een witte Sauvignon van het wijnhuis Tarani uit de Pays d’Oc, de Garganega van Torre del Falasco uit Veronese en een rosé van Kiwi Cuveé Bin 520 uit de Val de Loire. In onze ogen Broodroosterwaardig.

Die Tarani gemaakt van Sauvignon Blanc. De filosofie van de wijnmakers is even simpel als doeltreffend: “We love life en we love wine”. En hier kunnen we ons dan wel weer in vinden. De wijngaarden liggen ten noord-oosten van Toulouse op een alluviale grond (3 keer de woordwaarde) van zand, steen en klei. Een frisse wijn waar de smaak wordt gedomineerd door exotisch fruit. Proefrapporten vermelden ook nog een zweem van kruisbessen, maar die was ik even kwijt.

Als tweede wijn kozen we voor het wijnhuis Torre del Falasco uit Veronese. Torre del Falasco maakt een heerlijke wijn van de Garganega druif. De druif presenteert zich als de trots van Noord-Italie. Afkomstig uit de Valpantena regio ten noorden van Verona wordt de druif later geoogst. Hierdoor zijn de druiven extra geconcentreerd en rijp. Dit levert een wijn op met een geur van citrus en mineralen en een romige smaak met een lekker “bekkie” hout.

En tot slot de Kiwi Cuvée Bin 520. Mid summer madness, laat de zon maar komen. Met deze rosé zijn we er klaar voor. Gemaakt van de Cabernet Franc uit de Loire streek. Laat die Cabernet Franc nu uitermate geschikt zijn om rosé wijnen van te maken.

Een gedeelte van de oogst wordt na de pluk direct geperst. Het andere gedeelte blijft ongeveer één dag in contact met de schillen om de kleur op te nemen. Na deze dag worden de sappen samengevoegd, waarna de fermentatie begint.

 De opbrengst hiervan is zalmroze. Een zeer uitdagende geur met fruittonen van rode bessen. Door de zeer prettige frisse smaak en de mooie balans zal deze rosé niet vervelen  zorgend voor een hoog doordrink gehalte.

Tja Broodrooster, goede line-up, leuke mensen en goede wijn. Volgens mij een combinatie die niet fout kan gaan. Zoals de rollerskate baan, tot grote vreugde van een “jeugdige” dame die, vol tarief aan de Vodka-Bitter Lemon, constateerde dat ze morgen dan toch maar op skate-les moest.  Je begrijpt dat ik met een soort home-coming gevoel het Broodroosterfeest heb mogen beleven.