Type what you are searching for:
 

Wijncursus

Wijnhuis167 / Wijncursus

Welke cursus past er in vredesnaam bij mij ?

Als je dit artikel leest, dan gaat je interesse in wijn waarschijnlijk al voorbij wit en rood. Wat zit er in je glas? Hoe wordt het gemaakt? Hoe herken ik een Tempranillo ? Heeft een Crianza nu 6 of 12 maanden houtlagering ?  Ervaren docenten helpen jou op weg. Maar welke cursus past het beste bij jou?

Over wie hebben we het?

De twee grote aanbieders van erkende wijnexamens in Nederland zijn SDEN en WSET. Het verschil is dat SDEN een Nederlands opleidingsinstituut is en WSET een Britse opleider, die wereldwijd actief is. Belangrijker is het verschil tussen het studeren en examineren, maar daar komen we later in dit artikel op terug.

SDEN

Hét erkende exameninstituut in Nederland is SDEN, de Stichting Dranken Examens en Normering. Binnen SDEN zijn er vijf niveaus voor wijncursussen:

SDEN1: Wijnvignet

SDEN2: Wijnoorkonde

SDEN3: Wijnbrevet

SDEN4: Vinoloog

SDEN5: Magister Vini

SDEN1 is een basiscursus van twee avonden, geschikt voor iedereen, ook als je nog niets van wijn weet. 

SDEN2 gaat een stap verder: in vijf avonden proef je vijftig wijnen en leer je de verschillen tussen wijngebieden kennen.

Bij SDEN3 proef je nog meer wijn en duik je dieper in de theorie. Na afronding van deze cursus heb je kennis over de belangrijkste wijngebieden, wijnwetgeving, productietechnieken en wijnbouw. Ook ben je in staat al proevend de kwaliteit van een wijn te beoordelen.

 Alle drie niveaus (SDEN 1 t/m3) kun je starten zonder vooropleiding, dan wel een examen. Dus je kunt direct instappen op SDEN2 of SDEN3 niveau als je een wijncursus wilt volgen.

Cursusdata

Wij gaan weer van start met onze cursussen zodra de Covid maatregelen dit toelaten.

Masterclass

Wij gaan weer van start met onze cursussen zodra de Covid maatregelen dit toelaten.